BAKLİYAT
Protein ve karbonhidrat açısından değerli gıda maddeleridir. Hayvan ürünlerinden sonra en fazla prot?in sağlayan gıdalardır. Vejetaryenlerin sıkça başvurduğu bir protein yöntemidir. İçeriğindeki yoğun protein nedeniyle temel besin maddelerinden biri olarak sayılmaktadır. Fasulye, nohut, mercimek en çok bilinen bakliyat çeşitleridir. Türkiye’de yaygın olarak üretilmekte ve ekonomik açıdan da önemli bir paya sahiptir.
Et ürünlerinden alınmayan proteinler bakliyatlardan alınabilir. Ancak bakliyattaki proteinler, ikinci sınıf proteinlerdir ve etin tek seferde sağladığı proteini almak için takviye ihtiyacı vardır. Örneğin 100 gram et veya yumurta günlük protein ihtiyacının yarısını karşılar, fakat 100 gr. bakliyat günlük protein ihtiyacının %30unu karşılar.