TAVUK
Tavuklar, kısa ve kalın gagalı, kısa bacaklı, çeşitli renkleri bulunan ve uçamayan kuşlar grubundandır. Tavuğun erkeğine horoz, yavrusuna civciv, cüce denir. Yetişkin tavuklara ise genellikle ferik veya piliç denir.
Tavuklar, eti ve yumurtası için üretilen kümes hayvanlarıdır. Yetişkin tavuklar; mısır, buğday ve yakaladıkları küçük böcek ve solucanlarla beslenirler. Civcivler büyüyünceye kadar mısır unuyla beslenirler. Eğer tavuğunuza kümeste bakmıyorsanız, açık alanda bakıyorsanız eşinmeyi çok severler. Hatta ekili patates, mısır, fasulyeniz varsa zarar verebilirler. Çiçeklerinizin de diplerini eşerek zarar verebilirler.
Bugün yeryüzünün çoğu bölgelerinde et ve yumurtası için büyük çiftliklerde tavuk yetiştirilir. İyi bir tavuk yılda 250-300 yumurta verir. Aralık ve ocak aylarında tüy değiştirdiklerinden yumurtlamazlar. Horoz tarafından döllenmiş yumurtalardan civciv çıkar. Döllenmemiş yumurtalardan civciv çıkmaz. Yumurta besleyici bir gıdadır. Yumurtalıkta meydana gelen yumurta sarısı, yumurtalık kanalından geçerken üst kısımdan salgılanan yumurta akına bulanır. Aşağı inerken de üstü kireçlenir. Bu yumuşak kabuk havayla temas edince sertleşir. En önemli tavuk cinsleri Minorka, Leghorn, Arden, Dorking, Beç, Nemse, Fizan ve Denizlidir.